Współcześnie powstaje tysiące różnych fanpage’ów w mediach społecznościowych. Nie zawsze jednak założenie strony firmy na Facebooku przynosi oczekiwane rezultaty – zwłaszcza, jeśli ktoś prowadzi kilka równoległych fanpage’ów. Czasem po prostu trzeba usunąć jeden z nich, by móc skupić się na pozostałych. Usuwanie fanpage’a nie jest wcale trudne, o czym zaraz się przekonasz. Ale zanim to zrobisz, musisz zadbać jeszcze o kilka spraw.

Jak usunięcie strony odbije się na pozycji w Google?

Fanpage, który istniał w internecie już od dłuższego czasu, z pewnością cieszył się dużą popularnością. Doskonale wiemy, że dobre treści rozchodzą się po sieci viralowo. To oznacza, że ciągle je ktoś linkuje, udostępnia na stronach czy innych profilach w mediach społecznościowych.

Zanim usuniesz fanpage, warto dopilnować tego, by wszystkie stare linki przenosiły użytkowników w nowe miejsce – np. do Twojej witryny czy innego fanpage’a w mediach społecznościowych. W przeciwnym razie internauci po kliknięciu linku zobaczą tylko niedziałającą stronę na Facebooku. A szkoda marnować wartościowy ruch, który już wcześniej został wypozycjonowany. Należy więc znaleźć wszystkie linki, które prowadziły do naszego fanpage’a. Nie jest to wcale trudne.

Zaczynamy od uruchomienia wyszukiwarki Google, a w polu wyszukiwania wpisujemy operator „link:”, a następnie hiperłącze do naszej witryny na Fb. Całość powinna więc wyglądać następująco:

link:https://www.facebook.com/twojastrona

Jeśli linki znajdowały się na naszych stronach, po prostu je podmieńmy. Jeśli były to inne witryny, możemy poprosić o to ich właścicieli.

Czy każdy może usunąć fanpage?

Oczywiście prawo do usunięcia fanpage’a ma tylko i wyłącznie administrator strony. Jeśli więc masz wyłącznie uprawnienia redaktora, moderatora czy reklamodawcy, nie będziesz mógł tego zrobić z poziomu swojego konta. Nie zobaczysz nawet u siebie takiej opcji. To chyba dość oczywiste.

Jak usunąć fanpage na Facebooku w kilku krokach?

Jeśli już przekierowałeś wszystkie linki prowadzące do fanpage’a, możemy się brać za jego usuwanie.

  1. Wejdź do panelu administracyjnego fanpage’a i kliknij „Ustawienia”.
  2. Przejdź do sekcji „Ogólne”. Na samym dole listy znajdź polecenie „Usuń stronę” i kliknij „Edytuj”.\
  3. Potwierdź usunięcie strony, gdy pojawi się informacja.
  4. Potwierdź trwałe usunięcie strony. Jeśli klikniesz „cofnąć publikację” Twoja strona nie zostanie usunięta, a jedynie ukryta.
  5. I gotowe! Teraz możesz zająć się swoimi innymi fanpage’ami.

Czasem okazuje się, że usunięcie strony nie było dobrą decyzją. Na szczęście mamy jeszcze 2 tygodnie, by ewentualnie przywrócić nasz fanpage. Po 14 dniach opcja potwierdzenia usunięcia strony zostanie odblokowana. Wówczas możemy ją kliknąć, by trwale usunąć stronę albo anulować usunięcie. Wybór należy do Ciebie.